Dreigingsanalyse

Analyse van concrete en voorstelbare dreiging

Om goed voorbereid te zijn op crises, is het belangrijk om feiten en gevoel te scheiden. Waar u wakker van ligt, is niet per se het grootste risico voor uw bedrijf. IVM maakt twee soorten dreigingsanalyses: bij de risicoanalyse kijken we naar alle risico’s die op de loer liggen en bij de Business Impact Analyse (BIA) brengen we potentiële rampen in beeld die niet snel voorkomen, maar wel een enorme impact hebben op de bedrijfsvoering.

Wilt u meer informatie over dreigingsanalyses?

Bel 088-166 3000 

Mail ons

Waar ligt u wakker van?

Dreigingsanalyse_groot.png

Iedere twee jaar onderzoekt AON de status van  crisismanagement in het bedrijfsleven. Bedrijven werd gevraagd wat volgens hen het grootste risico was voor hun bedrijfsvoering, op welke scenario’s ze zich voorbereiden en wat de laatste crises waren.

Welke crises komen het vaakst voor? 

dreigingsanalyse-1.png

 

De cijfers tonen aan dat er een gat zit tussen theorie en praktijk. 80% van de bedrijven is van mening dat IT-uitval het grootste risico is, en daar bereiden ze zich ook op voor. In de praktijk blijkt echter dat maar 7% van de crises gerelateerd zijn aan IT-uitval.  Fysieke incidenten komen het vaakste voor (23% van de laatst meegemaakte crises is een fysiek incident) en bedrijven nemen dit risico ook erg serieus: 58% van de respondenten ziet een fysiek ongeval als hun grootste dreiging en 77% van de bedrijven oefent met dit scenario. 

De kans op reputatie issues houdt veel mensen (59%) uit hun slaap en komt ook geregeld voor (12%), maar haast geen enkel bedrijf oefent dit scenario. Daarom is het van belang dat u een goede dreigingsanalyse laat opstellen, zodat u zeker weet dat u voorbereid bent op de meest waarschijnlijke risico's en u met een gerust hart kunt gaan slapen. Waar u wakker van ligt is niet per se het grootste risico op de bedrijfsvoering.

Crises door cyberaanvallen

"Het huidige dreigingslandschap is complex en gevarieerd. Niet-fysieke dreigingen staan bovenaan de lijst, dankzij grootschalige cyberaanvallen als WannaCry en NotPetya. Dit soort cyberaanvallen zullen veel vaker dan in het verleden zorgen voor grote verstoringen."
Bron: Horizon Scan Report 2018, David Thorp, Executive Director BCI